Farmaka had een uitgebreid aanbod aan medische documentatie die u gratis kon downloaden. U vindt hier het archief van de presentaties en overzichtsfiches van hun onafhankelijke artsenbezoekers, de integrale nummers van het tijdschrift 'De Geneesmiddelenbrief' en de kortberichten (Flashes).
Deze documenten worden niet meer bijgewerkt na juni 2018.
Documentatie opzoeken
Update van de farmacotherapeutische informatie uit 2017
Inleiding Naar goede jaarlijkse gewoonte krijgt u van onze redactie een overzicht van de nieuwe of geactualiseerde farmacotherapeutische informatie, gesprokkeld uit kwaliteitsvolle medische literatuur van 2017. We hebben ons bij het selecteren van deze informatie gefocust op die gegevens die voor onze doelgroep (de ouderen) van belang kunnen zijn. We lieten ons voorn…
Huidproblemen en huidverzorging bij ouderen
Inleiding Aangezien huidveroudering eigen is aan ouder worden vatten we in deze FormulariumInfo de praktische gegevens samen voor de verzorging van de ouder wordende huid en veel voorkomende huidaandoeningen. 1. Karakteristieken van de ouder wordende huid 2. Klinische tekenen van huidveroudering 3. Oudere huid : Verzorging v…
Geneesmiddelen en nierinsufficiëntie bij ouderen
Inleiding Aangezien nierinsufficiëntie frequent voorkomt bij het ouder worden is aandacht voor een aangepast geneesmiddelengebruik bij ouderen erg belangrijk. Chronische en acute nierinsufficiëntie komen onafhankelijk van de leeftijd eveneens bij ouderen voor. In deze FormulariumInfo vatten we de praktische gegevens samen voor het optimaal gebruik van de ges…
Antibiotica bij hoest? (Overzichtsfiche)
Artsen voelen zich soms onder druk gezet om antibiotica voor te schrijven waar dat niet nodig is, zoals bij een ongecompliceerde luchtweginfectie. Leer hier hoe u er in slaagt minder antibiotica voor te schrijven, zonder de relatie met uw patiënt te schaden.
Antibiotica bij hoest? (Presentatie)
Artsen voelen zich soms onder druk gezet om antibiotica voor te schrijven waar dat niet nodig is, zoals bij een ongecompliceerde luchtweginfectie. Leer hier hoe u er in slaagt minder antibiotica voor te schrijven, zonder de relatie met uw patiënt te schaden.
Omgaan met hoestklachten (Patiëntenfolder)
Deze folder informeert de patiënt over het natuurlijk verloop van hoestklachten, de zin en onzin van antibiotica, zelfzorg en alarmsymptomen. De arts kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en kan deze ook afdrukken en met de patiënt meegeven om thuis nog eens rustig na te lezen. Deze patiëntenfolder werd opgesteld door het internationale GRACE netwerk.
Slikstoornissen bij ouderen: fysiologie, pathologie en aanpak.
INLEIDING Slikstoornissen komen heel frequent voor bij ouderen. In deze Formularium Info focussen we op slikproblemen die ontstaan door het natuurlijke verouderingsproces en door ouderdomsziekten, in het bijzonder slikstoornissen ter hoogte van de mond en de keel. Wanneer moeten we een slikstoornis vermoeden? Hoe kunnen we een precieze diagnose stellen? Hoe kunne…
Probleemgedrag bij dementie (Overzichtsfiche)
Agitatie, dwalen, agressiviteit, wanen, hallucinaties, ... Gedragsstoornissen bij dementie zijn vaak een bron van lijden voor de patiënt en voor zijn omgeving. Er is hierbij een grote zorgbehoefte. Ontdek hoe een stappenplan u kan helpen om een moeilijke situatie te voorkomen of aan te pakken. Deze overzichtsfiche is een geheugensteuntje bij het bezoek van onze onafhankelijke artsenbezoeker en bevat een stappenplan, informatie voor het starten en stoppen van antipsychotica, en belangrijke contactadressen voor zowel de professionele zorgverleners als de mantelzorger van een persoon met dementie. Voor meer informatie kan u het Formularium Ouderenzorg raadplegen.